Diabetische Voetzorg

Voetzorg voor diabetes patiŽnten

Heeft u diabetes mellitus (DM) en een verhoogd risico op een wond? Of is in het verleden een SIMMís classificatie bij u vastgesteld? Dan bent u waarschijnlijk onder behandeling van een podotherapeut en/of een pedicure.

Hoe werkt de diabetische voetzorg in de praktijk?


Vanaf 1 januari 2015 is de podotherapeut een coŲrdinerende rol gaan vervullen in de voetengezondheidszorg en in het opstellen van een individueel behandelplan. Hierdoor bent u verzekerd van efficiŽnte, doelmatige voetzorg op maat, waarbij zowel de oorzaken van risicofactoren op het krijgen van een wond worden weggenomen als het aantal benodigde voetbehandelingen wordt bepaald.

U heeft diabetes mellitus en door uw huisarts, praktijkondersteuner of podotherapeut is geconstateerd dat u een laag, middelmatig of hoog risico heeft op een wond (de zgn. SIMMís classificatie). Op dat moment is het belangrijk om een zorgprofiel toegewezen te krijgen en u een bezoek brengt aan de podotherapeut.

Een zorgprofiel is een soort pakket wat gerelateerd is aan de risico's die u loopt op het krijgen van wonden door slechte genezing en het risico op amputatie.

De podotherapeut zal naar aanleiding van een uitgebreid, volgens protocol vastgesteld, onderzoek uw zorgprofiel bepalen en stelt daarna een persoonlijk behandelplan voor u op. De podotherapeut stemt dit plan af met de huisarts en wanneer noodzakelijk met de pedicure en houdt uw medisch dossier betreft diabetische voetzorg bij.

Kosten en vergoedingen

Uw persoonlijke zorgprofiel is een vereiste om in aanmerking te komen voor vergoeding van uw DM voetzorg. Deze vergoeding voor specialistische voetzorg zal vanaf zorgprofiel 2 worden bekostigd uit de basisverzekering*.
Er is dan sprake van een SIMM 1 met een medische noodzaak. Wanneer de behandeling persoonlijke verzorging betreft zal dit niet meer vanuit de basisverzekering worden vergoed.

Wanneer de zorg rechtstreeks door de podotherapeut bij de zorgverzekeraar of de zorggroep wordt gedeclareerd ontvangt uw podotherapeut, afhankelijk van het vastgestelde zorgprofiel, een vaste vergoeding voor iedere patiŽnt die bij hem/haar bekend is. Dit is ongeacht het aantal behandelingen omdat sommige patiŽnten meer zorg nodig hebben dan ander patiŽnten om hetzelfde doel te bereiken.
Van het bedrag wat de podotherapeut ontvangt, betaalt deze vervolgens de kosten die bv. de pedicure heeft gemaakt in uw behandeltraject. U ontvangt zelf geen factuur.

* Voor Zorgprofiel 1 vindt vergoeding plaats vanuit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekeraar.
Kijk voor een compleet overzicht op de site van www.podotherapie.nl/vergoedingenoverzicht/

Let op!

Staat u per 1 januari 2015 onder behandeling van een pedicure en is er geen persoonlijk behandelplan en een zorgprofiel vastgesteld door de podotherapeut? Dan zal uw behandeling niet meer worden vergoed uit de basisverzekering.

Overige voetzorg en aanvullende verzekering
Voor de overige voetzorg die niet onder basisverzekering valt, kan u afhankelijk van uw aanvullende pakket en verzekeraar een vergoeding van uw zorgverzekeraar ontvangen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van uw aanvullende verzekering en verschilt per verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op de levering van podotherapeutische zolen. Het eigen risico is hierop niet van toepassing.