Veelgestelde vragen
· Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?
Een podotherapeut is een door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34. Een podotherapeut is in het bezit van een hbo-bachelor degree, verkregen na het volgen van een 4 jarige hbo-opleiding. De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd en valt onder het ministerie van Economische zaken. Dit betekent dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren wel een gedegen opleiding of cursus gevolgd. Het kan echter ook voorkomen dat iemand die bijv. in een schoenwinkel werkt, zonder veel kennis zich podoloog noemt. Zorg dus altijd dat u weet waarom u wordt doorverwezen naar een podoloog en niet naar een podotherapeut.
· Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een medisch pedicure?
Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten die voortkomen uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een medisch pedicure verzorgt uw voeten door onder andere eelt te verwijderen en een ingegroeide teennagel te behandelen. De medisch pedicures is gespecialiseerd in het behandelen van voeten van mensen met diabetes mellitus of reuma. Een podotherapeut verzorgt de voeten niet, maar zoekt naar de oorzaak van de pijn en komt vervolgens met een oplossende behandeling.
· Hoe ziet een podotherapeutisch onderzoek eruit?
De eerste keer dat u bij een podotherapeut komt, wordt er met behulp van klinische kennis, een 3D voetscan en indien nodig inzet van de nieuwste hightech apparatuur, zoals drukmeetplaten en/of een rug scan, een onderzoek verricht naar de oorzaak van de klachten. Aan de hand van de verkregen gegevens, wordt er door de podotherapeut een behandeling voorgesteld, welke na overleg met u, kan worden gestart.
· Wordt podotherapie vergoed?
De vergoedingen voor podotherapie verschillen per zorgverzekering. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. U kunt dit nakijken in uw polis of navragen bij uw verzekeraar. Voor een overzicht van de vergoedingen kunt u ook naar de pagina vergoedingen gaan op deze website. Hier vindt u meer informatie per zorgverzekeraar. Om rechtstreeks naar de website met het vergoeding overzicht te gaan, kunt u hier klikken.
· Hoe lang gaat een podotherapeutische zool mee?
Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen twee jaar mee. Het is wel aan te raden ieder jaar op controle te komen om o.a. de status van de podotherapeutische zool te bekijken. Het kan nodig zijn de podotherapeutische zool van een opknapbeurt te voorzien door bijvoorbeeld de bovenlaag te vervangen. Hoe lang een podotherapeutische zool meegaat, hangt af van de intensiteit en de omstandigheden van het gebruik. Ook de mate waarin u transpireert, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur van de podotherapeutische zool.
· Kan ik met mijn podotherapeutische zolen sporten?
Met de podotherapeutische zolen kunt u sporten. Het is wel van belang dat u eerst in uw dagelijks leven gewend bent aan de zolen, voordat u ze ook met het sporten gaat gebruiken. Sommige sportschoenen, bijvoorbeeld hardloopschoenen met een anti-pronatieblok, hebben aan de binnenzijde van de zool een extra versteviging. Het is daarom verstandig om bij het eerste bezoek bij de podotherapeut ook uw sportschoeisel mee te nemen, zodat de (zool)therapie goed afgestemd kan worden.
· Hoe vaak moet ik voor controle komen?
Na het eerste onderzoek bij de podotherapeut, zal de controle ongeveer na 6 weken plaatsvinden. Wanneer er geen klachten aanwezig zijn en het dragen van de zolen goed gaat, adviseren wij een jaarlijkse controle. Hierbij wordt bijvoorbeeld de steun van de podotherapeutische zool opnieuw gecontroleerd. Als het mogelijk is wordt er eventueel een extra ondersteuning bijgeplaatst, wanneer dit nodig mocht zijn. Bij klachten of bijzonderheden adviseren wij u om eerder een afspraak te maken.
· Wat zijn verzuimkosten?
Indien u niet in de gelegenheid bent om 24 uur van te voren uw afspraak af te zeggen en/of te verplaatsen dan zijn wij genoodzaakt verzuimkosten in rekening te brengen. Belt u op de dag van uw afspraak (bijvoorbeeld in verband met ziekte) om de afspraak af te zeggen of te verplaatsen dan worden er ook kosten in rekening gebracht voor de reeds gereserveerde tijd. Belt u in het geheel uw afspraak niet af dan zal de volledige behandeling aan u berekend worden. Verzuimkosten worden door uw zorgverzekeraar niet vergoed.
· Van wie ontvang ik de nota?
Onze nota´s worden verzorgd door infomedics. Zij nemen dit werk uit onze handen zodat wij meer tijd en aandacht hebben voor u. Na de behandeling ontvangt u van infomedics de nota voor de verleende dienst of product.
Voor vragen over uw nota kunt u contact opnemen via 036-2031900 of kijk op www.infomedics.nl
· Ik heb een vraag over mijn nota. Wat moet ik doen?
Infomedics is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. preventieve maatregelen rondom het coronavirus. Dit betekent dat medewerkers van Infomedics waar mogelijk vanuit huis werken. U kunt uw vraag stellen via het contactformulier op de website van Infomedics (www.infomedics/nl) Infomedics doet hun uiterste best om uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.
Op de website van infomedics vindt u een overzicht van vragen die regelmatig gesteld worden. Om rechtstreeks naar de website van infomedics.nl te gaan, kunt u hier klikken.
· Ik wil graag een kopie van mijn nota opvragen
Hiervoor kunt u contact opnemen met infomedics via 036-2031900 of kijk op infomedics.nl/contact
· Kan ik mijn nota digitaal ontvangen
Hiervoor kunt u contact opnemen met infomedics via 036-2031900 of kijk op www.infomedics.nl
· Ik ben zorgverlener en heb een vraag voor een podotherapeut. Hoe kom ik in contact?
Wij vinden het belangrijk om goede communicatie te hebben met andere zorgverleners. U kunt ons bellen en uw vraag bespreken met de assistente die dan indien mogelijk uw telefoontje doorverbindt naar een podotherapeut of een notitie maakt zodat u later terug gebeld wordt.