Volwassenen

Standsafwijking van de voeten

Er zijn verschillende standsafwijkingen van de voet mogelijk, deze kunnen aangeboren zijn of later verkregen.
Mogelijke standsafwijkingen zijn bijvoorbeeld platvoeten of holvoeten.

Bij platvoeten (Pes Planus) rust de voetboog aan de binnenzijde van de voet gedeeltelijk of geheel op de grond. Platvoeten kunnen een vermoeid gevoel in voeten en benen geven. Maar er kunnen ook pijnklachten in de voet, heup en rug ontstaan.

Bij een hol voet (Pes Cavus) is de spierfunctie van de voet verstoord. Gespannen voetzolen, een aangespannen achillespees en klauwtenen gaan vaak samen met een holvoet. In de meeste gevallen heeft de holvoet een neurologische achtergrond, waardoor de spierfunctie in de voet verstoord is.

Standsafwijking van de tenen

Veel voorkomende standsafwijking van de tenen zijn hamertenen en klauwtenen.
Deze tenen ontstaan doordat er te veel spanning ontstaat op de pees van uw teen waardoor het gewricht in het teentje wordt “overstrekt”. Het gevolg hiervan is dat de vorm van de teen veranderd (steeds meer gaat buigen).

Afhankelijk van het punt waarop het teentje is gebogen spreekt met van hamerstand of klauwstand.
Ten gevolge van deze stand kan er meer druk op of onder de teen komen waarbij eeltvorming en/of likdoorns kunnen ontstaan.

Middels een podotherapeutisch voetbed of een siliconen orthese kan verergering van deze stand worden voorkomen en klachten van likdoorns en eelt worden verholpen.

Scheefstand grote teen/hallux abducto valgus

Hallux valgus is een veel voorkomende klacht die te maken heeft met een afwijking in de stand van de grote teen. Om niet duidelijke redenen komt de klacht vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Wat mee kan spelen is het dragen van te smal, slap en ondoelmatig schoeisel.
De standafwijking kan zowel aangeboren als later opgelopen zijn. Niet de hallux valgus op zich is erfelijk echter wel de stevigheid/ of slapte van de spieren in de voet, waardoor deze aandoening ontstaat.

De stand van de grote teen veranderd waarbij de grote teen steeds verder naar binnen gaat staan en het gewricht van de grote teen steeds verder naar buiten gaat staan wat resulteert in de “bekende” knobbel aan de zijkant van de voet. Deze knobbel wordt ook wel “bunion” genoemd. Deze kan vaak zeer pijnlijk zijn en zelfs ontstoken raken door de toenemende druk die vaak ontstaat bij het dragen van te smal of ondoelmatig schoeisel.

Een podotherapeutische voetbed kan de vergroeiing vertragen en eventueel stoppen. Tevens zal een uitgebreid schoenadvies worden gegeven.

Hielspoorklachten/hakklachten

Een hielspoor is een verkalking onder de hiel, deze bevindt zich bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Veel mensen hebben een dergelijke verkalking, maar niet iedereen krijgt er last van. Wanneer iemand wel last heeft van een hielspoor gaat dit vaak samen met een ontsteking van de peesplaat onder de voet.

Patiënten ondervinden vaak vooral ‘s ochtends of na lang zitten hiel pijn, dit kan verminderen door wat te gaan lopen en op te warmen. Hielspoor ontstaat vaak door overbelasting, bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand, ongeschikte schoenen, overbelasting door sporten, overgewicht, korte kuitspieren of veel en lang staan. Hielspoor is vaak goed te behandelen door een podotherapeut. Een podotherapeutisch voetbed in combinatie met goede schoenen en rekoefeningen kunnen de pijnklacht verhelpen.

Voorvoetklachten

Voorvoetklachten zijn veel voorkomende klachten, die voort kunnen komen uit overbelasting van spieren, zenuwen, gewrichtskapsels en botten. Vaak is er zeurende en/of scherpe pijn onder de bal van de voeten, de middenvoetsbeentjes zijn onder en/of bovenop de voet pijnlijk. Wanneer de bal van de voet opgezet en rood is, kan dit duiden op een ontsteking van het gewrichtskapsel in de voorvoet.

Een voorvoet klacht wordt vaak behandeld door een podotherapeutische voetbed in combinatie met  schoenadvies. U dient uw voeten rust te geven om te herstellen, ook het koelen van de pijnlijke plek met ijs kan verlichting geven.

Nagelklachten

Er zijn verschillende nagelklachten die behandeld kunnen worden door een podotherapeut, waaronder een ingegroeide nagel, schimmel nagels of een vergroeiing aan de nagel.

Het ingroeien van een nagel kan verschillende oorzaken hebben, vaak gebeurt het door het verkeerd knippen of afscheuren van de nagel. Ook kan het komen door het dragen van te smalle schoenen of het stoten van de nagel. Dit gebeurt het meest bij de nagel van de grote teen. Wanneer de nagels een afwijkende vorm aannemen wordt de kans groter dat deze ingroeien, dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer de nagel een te bolle vorm aanneemt of een tunnelnagel vormt. Het is mogelijk dat het wondje dat ontstaat door het ingroeien van de nagel ontstoken raakt.

In de meeste gevallen past de podotherapeut een instrumentele behandeling toe. De scherpe stukjes nagelrand worden met de frees recht geslepen en er wordt een soort watje tussen de nagel en de huid geplaatst. Zo wordt de druk van de plek weggehaald. In sommige gevallen wordt deze behandeling in combinatie met een nagelbeugel gedaan. Dit is een op maat gemaakt ijzeren draad die op de nagel wordt bevestigd met een gel, door de spanning op de draad wordt de nagel met verloop van tijd weer rechtgetrokken. Deze behandeling wordt enkele weken herhaald totdat de nagel in een zo natuurlijk mogelijke staat gegroeid is.

Een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd, ontstaat meestal in een hoek van de nagel en breidt zich uit over de nagel. Wanneer deze niet behandeld wordt, kunnen meerdere nagels besmet raken. Een schimmelnagel kan dunner gefreesd worden en schoongemaakt worden. Deze behandeling wordt uitgevoerd door de Medisch Pedicure.

Rug en heupklachten

Rug- en heupklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, die uit een onderzoek moeten blijken. 10K beschikt over een 3D rugscan, die uw exacte lichaamshouding analyseert. Een beenlengte verschil kan de oorzaak zijn van rug- en heupklachten. Bij het maken van een podotherapeutische voetbed wordt er mogelijk rekening gehouden met het beenlengte verschil.

Eelt en likdoorn vorming

Eeltvorming is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen, overmatige eeltvorming kan pijnklachten veroorzaken. Eelt vormt zich door overmatige druk of wrijving op een bepaalde plek. Eelt zit vaak op de bal van de voet en de hiel, omdat hier het meeste druk zit tijdens het lopen en staan. Overmatige eeltvorming geeft meer druk, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.

Overmatige eeltvorming wordt veroorzaakt door het verkeerd bewegen van de voet. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een veranderd looppatroon ten gevolge van een rug-, heup- of knieklacht. Ook kunnen niet goed zittende schoenen eelt veroorzaken, vaak op de tenen.

Wanneer er op een bepaald punt van de voet extra drukklachten plaatsvinden kan er een likdoorn ontstaan. Op dat punt treed het eelt naar binnen en ontstaat er een likdoorn, vaak met hevige pijnklachten tot gevolg.

Een podotherapeutisch voetbed kan bepaalde punten van druk ontzien. De likdoorn kan met een instrumentele behandeling verwijderd worden. Bovendien kan met behulp van ortheses (teenstukjes) een punt druk vrij worden gelegd waardoor het eelt minder snel of soms zelfs niet terugkomt.